222 2324iconmonstr-facebook-4-icon images gmail-icon

sobota 18. ledna 2014

JULIUS MEINL vs. GLOBUS

...aneb NAJDI 12 ROZDÍLŮ

Jak už jsme psaly v minulém článku, potraviny byly u Julia Meinla opravdu předražené, a proto jsme se rozhodly, že jejich ceny porovnáme s potravinami prodávanými v "normálním" obchodě, konkrétně v Globusu. My jsme ještě stále v šoku a údivu, ale popravdě žijeme v České republice a tady je možné všechno.
Potraviny byly vybírány náhodně. Nalevo jsou fotky z Meinla, vpravo Globus. I když to poznáte sami, podle ceny samozřejmě.
Sprite - JM: 26,90,-, G: 19,90,- = rozdíl 7,-

Nescafé Classic - JM: 159,90,-, G: 94,90,- = rozdíl 65,-

Fidorka - JM: 14,90,-, G: 7,90,- = rozdíl 7,-

Džem St. Dalfour - JM: 169,90,-, G: 65,90 = rozdíl 104,-

Mladá mrkev Bonduelle - JM: 49,90,-, G: 28,90,- = rozdíl 21,-

Pizza Ristorante - JM: 99,90,-, G: 56,90,- = rozdíl 43,-

Lindt Creation - JM: 109,90,-, G: 91,90,- = rozdíl 18,-

Lindt Excellence - JM: 89,90,-, G: 59,90,- = rozdíl 30,-

Lindt Lindor - JM: 189,90,-, G: 149,- = rozdíl 40,90,-

Jihočeské mléko čokoládové - JM: 25,90,-, G: 21,90,- = rozdíl 4,-

Merci - JM: 139,90,-, G: 79,90,- = rozdíl 60,-

Heinz Tomato ketchup: JM: 119,90,-, G: 44,90,- = rozdíl 75,-


Pokud bychom v obou obchodech nakoupily to samé a pak spočítaly rozdíl, vyšlo by nám tohle:
JULIUS MEINL: 1 196,80,-
GLOBUS: 721,90,-

CELKOVÝ ROZDÍL = 474,90,-


Závěrem chceme jenom napsat, že je jasné, proč jsou potraviny v Julius Meinl dražší (větší nájem, luxusnější prostředí, lepší lokalita,...), ale rozhodně si nemyslíme, že například marmeláda dražší o 104,- přiláká zákazníka. Osobně jsem se tam byla podívat víckrát, dopoledne a večer, a vždy tam bylo opravdu pár lidí, hromada nudícího se personálu, který neměl co dělat a poloprázdné regály (v přízemí dokonce prázdné chladící boxy). Možná by to chtělo inspiraci třeba v drážďanském Karstadt :) 
Také by nebylo na škodu změnit dřívější slogan "Levněji už to nejde" na " LEVNĚJI TO JDE".

Jaká na to názor máte Vy? Pište do komentářů.

Hezký zbytek víkendu Vám přejí holky z Mám hlad

PS: Co když je Globus tak levný, protože prodává fejky????? :D

10 komentářů:

  1. Ani nevim, že zas otevřeli JM., o cenách přehled nemám, tak bych se klidně napálila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My taky moc prehled nemame, ale kecup za 120,- musi bejt podezrelej snad kazdymu 😄

      Vymazat
  2. Taky byste měli srovnat ceny nápojů v pivnici na okraji Prahy a potom v luxusní restauraci na Vác. náměstí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To je dost scestné přirovnání.

    OdpovědětVymazat
  4. Milé slečny,
    musíte si uvedomiť, že v Julius Meinlovi neplatíte len za fľašku džemu, ktorý stojí v Globuse o 104 Kč menej. Áno, v článku máte spomenuté, že viete, že platíte za skvelú lokalitu, luxusný interiér, vyškolených zamestnancov.. ale čo ste nenapísali je, že pravdepodobne aj za vyššiu kvalitu výrobkov. Neviem, či ste pozerali popri cenách aj na zloženie výrobkov a krajinu pôvodu, pretože si myslím (možno sa mýlim, ešte som tam nebola, chodievam len do toho viedenského), že ten váš o 104 Kč drahší džem alebo o 60 Kč drahšia káva boli vyrobené pre západný trh, nie pre ten náš a tak bude asi pes zakopaný aj niekde inde..
    Ja vám váš názor neberiem a súhlasím, že ceny potravín sú určite premrštené (tipujem, že sú rovnaké alebo aspoň podobné ako tie vo viedenskej pobočke, kde je životná úroveň aj stravovacie návyky na úplne inej úrovni ako u nás a tie ceny sa nám preto zdajú neskutočné..), ale podľa mňa robíte z komára somára a porovnávate viac-menej neporovnateľné.
    Julius Meinl je v prvom rade určený pre zahraničných turistov a ľudí, ktorí sú ochotní priplatiť si za kvalitu potravín a atmosféru obchodu, nie pre ľudí, ktorí sa snažia ušetriť každú korunu aj za cenu cestovania cez pol mesta do iného obchodu kvôli akcii na jogurty o 5 Kč lacnejšie.
    Toť môj názor..
    Ja sa na jeho návštevu teším a viem, že keď si najbližšie v Meinlovi kúpim čokoládu za 110 Kč, budem odtiaľ odchádzať s úsmevom na tvári, ktorý by som pri odchode z Globusu s rovnakou čokoládou hoci o 20 Kč lacnejšou nikdy nemala.. A aj o tom to je :)
    P.

    OdpovědětVymazat
  5. Za vyšší kvalitu výrobkou? Vždyť na fotkách jsou naprosto shodné výrobky ty chytráku :)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslela som tým toto: http://www.novinky.cz/ekonomika/237005-koncerny-mohou-dodavat-na-vychod-eu-mene-kvalitni-potraviny.html a sama mám skúsenosti s viacerými výrobkami, ktoré majú u nás oveľa nižšiu kvalitu ako tie isté výrobky na západe.

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda, že jste nevyfotili taky jak vypadá zelenina a ovoce v Globusu a jak v Meinlu.. totéž jaký je kde výběr exotického ovoce. V Globusu se válí květáky po zemi, v Meinlu vám dají tři druhy ovoce na ochutnávku. Nebo ty skvělé makronky a dortíky v Meinlu (mimochodem makronky jsou tu levnější než na farm.trzích na Pankráci).
    Holt není Meinl na nákup kečupu ke špagetám, ale na zážitek z nákupu i z jedení něčeho lepího...

    OdpovědětVymazat
  8. A jedná se skutečně o stejné výrobky, nejsou to rozdílné potraviny určené pro rozdílné trhy? Nevím - jen se ptám. Vyplatilo by se vyfotit spíše zadní etikety, ty jsou ve většině případů důležitější i když nás zajímají ze všeho nejméně :D

    OdpovědětVymazat