222 2324iconmonstr-facebook-4-icon images gmail-icon

úterý 17. září 2013

PRG#1 CAFÉ SLAVIA

No to jsme si teda naběhly. Těšila jsem se, jak první příspěvek na blogu bude oslavnou recenzí a že za rok budeme blogové narozeniny sentimentálně slavit ve Slavii, jakožto v prvním podniku našeho foodie deníčku. Tak asi ne no. 
Původně byl v našem hledáčku Café Imperial, který bohužel neproběhl, protože byl celý týden přes oběd rezervovaný (bacha, to o něčem vypovídá!). Takže ten si necháme na další příležitost, jak nechat v hospodě půlku výplaty :D Jako náhradu jsme tedy zvolily neméně známou kavárnu Slavia. Když je v každém průvodci a chodil tam Havel, tak by člověk asi předpokládal, že to bude bomba, no né? Nebudu to dál okecávat a pustíme se do toho.
Slavia se nachází na jednom z nejluxusnějších míst v Praze. Podíváte se z jednoho okna, vidíte Národní divadlo. Podíváte se z druhého okna, vidíte Petřín. Podíváte se z třetího okna a vidíte Pražský hrad. Pokud je vám to málo a chcete vidět ještě Karlův most, vylezte ven, přejděte ulici a vykloňte se na nábřeží přes zábradlí. A jelikož takovéhle pohledy neomrzí ani rodilého pražáka (jestli jo, jste pro mě naprostý barbar bez jakéhokoli estetického cítění!), Slavia přímo vybízí k tomu být ideálním místem, které lahodí jak chuti, tak oku. Interiér skvěle dotváří atmosféru, prostě se tu cítíte jako v jiné době. 

P1090418

V jídelním lístku najdete především tradiční českou kuchyni (ano, Slavia je sice primárně kavárna, ale funguje jako běžná restaurace), ale vyšťouráte tam i něco z mezinárodní (špagety, palačinky nebo steaky). My jsme se držely tradice a jako polévku jsme zvolily hovězí vývar s masovými knedlíčky, Roza si jako hlavní chod dala svíčkovou na smetaně s brusinkami a houskovým knedlíkem a já (Kája, těsí mě :D) jsem po dlouhém váhání zvolila dušené farmářské kuře s paprikovou omáčkou, domácími haluškami, nočkem zakysané smetany a citronem.
Obsluha byla v pohodě, zažily jsme lepší i horší, ale žádné výtky bych k nim neměla. Vývar jsme na stůl dostaly i s pitím. Shodly jsme se, že to byl takový průměr, vývar byl pěkně silný, čirý, čtyři knedlíčky bohatě stačily. Celkem nás pobavil příbor, trochu nám připomínal komunistické doby, ale berme to jako dokreslení atmosféry.

2013-09-13 12.23.12
Hovězí vývar s masovými knedlíčky, 43,-

Na řadu přišel hlavní chod. Roza vyfasovala 4 velké houskové knedlíky, myslím že porce tak akorát. Bohužel byly oschlé, něco takového jsme zrovna tady nečekaly. Maso bylo tuhé a při krájení se dokonce katapultovalo Roze na klín :D. Abychom ale jenom nehanily, to nejdůležitější, omáčka, byla chuťově dobrá.

P1090416
Svíčková na smetaně s brusinkami a houskovým knedlíkem, 179,-

Moje kuře dorazilo v hlubokém talíři posazené na vrstvě halušek politých paprikovou omáčkou. Noček zakysané smetany a citron tam byl přesně podle menu, ale co tam dělal ten prapor petržele vážně netušim :D. Porce vydatná, to musím pochválit, dostala jsem celou čtvrtku kuřete. Problém byl, že se to neskutečně špatně jedlo a zrovna v restauraci typu Slavia chcete vypadat aspoň trochu inteligentně a né jak vidlák, co neumí jíst, takže jsem se tím dost prala a křídlo zůstalo skoro nedotčené. Každopádně kuře bylo na jedničku, krásně šťavnaté a dobře dochucené. Halušky s omáčkou naopak nic moc. Nebo takhle, za tu cenu nic moc. Člověk by asi čekal trošku víc, než průměrnou hotovku, která by v nějaké Horní dolní měla super úspěch.

P1090417
Dušené farmářské kuře s paprikovou omáčkou, domácími haluškami, nočkem zakysané smetany a citronem, 158,-

Když to vezmu kolem a kolem, na oběd do Slavie už asi ne, ale druhou šanci v podobě kafe a dortu jí klidně dám. Už jenom kvůli té boží atmosféře.


Dáváme tedy dva hladové žaludky z pěti!



Kde najdete Café Slavia?
Pokud jste někdy byli v Praze po památkách, na 100% jste šli kolem. Smetanovo nábřeží 1012, tramvaj č. 6, 9, 17, 18, 21, 22, zastávka Národní divadlo. 

http://www.cafeslavia.cz/

Jestli jste dočetli ten román až sem, dávám vám digitální high five! :D

Zdraví a dobrou chuť přejí
Kája a Roza

Žádné komentáře:

Okomentovat